Reiseblogg fra Travellerspoint

Transibiriske 09

Legger inn reisebrevene jeg skrev i fjor på Facebook

Hei Folkens
Hadde store ambisjoner om å skrive ofte, men mangel på 3g gjennom Russland satte en stopper for det.
Har ikke så mye batteri nå heller, men en kortfattet rapport kommer her.
Fantastisk: Ja Fascinerende: Ja Innfrir forventningene: Ja

Dag 1 Tirsdag
Fly via Stockholm til Moskva.
Møter resten av gruppa på flyplassen i Moskva, vi er tilsammen 21 stk nordmenn.
6 stk Min gruppe (5 jenter og jeg)'
4 stk Familien Hanssen fra Nesodden,Morten, Kjersti, Halvor 15 og Simen 10 tror jeg
3 herrer fra Oppland fra 65 til 70, ole, Bjørn og Jan
Monica og Odd Christian fra Gjøvik i midten av 30 årene
Annette og Magnar fra Kvinesdal Hun i 30 årene Han i femtiårene
Robert og Audun far og sønn fra Oslo 53 og 25 ca.
Marius fra Stavanger og Sten Ove fra Ålesundsområdet, reiiser sammen, i midten av 20 årene.
Da er alle presentert.
Etter Middag gikk alle hvert til sitt, og jeg dro på nachtspiel med 4 av jentene, og dere gutter som ikke har vært på jenteparty, der får du vite alt du ikke vil vite som du ikke hvisste om jenter.
Uten at jeg skal gå i detaljer.
Vi fikk selvsagt ikke de singlerommene vi hadde bestilt og Tone og Jeg delte rom.

reisebrev 2
Først må jeg rette opp en stor feil fra første reisebrev, jeg glemte å introdusere mitt eget reisefølge, og det har ikke gått upåaktet hen, så her er jentene eller hønsa som de også ble kalt. De fikk også en annen betegelse etter hvert, men det kommer jeg tilbake til.
Unn Rognmo, Margrethe Tiviberg, Tone Ljoså, Hilde og Lena Holum, alle single damer i sin beste alder.

Moskva
Sightseeing sto på programmet, med Kreml og den Røde Plass som noe av det vi skulle se.
Det ble en lang dag, og sightseeingen ble avsluttet med felles middag.
Før avgang til togstasjonen måtte noen livsviktige varer kjøpes inn, det var vann,øl, russisk kaviar,champagne og vodka, ja jeg mente livsviktige varer.
Så reiste vi til togstasjonen, og jeg tror de fleste var veldig spente på hva som ventet oss nå.

På toget
Allerede på stasjonen så vi at det ville bli veldig få andre internasjonale på toget, det skulle vise seg at det var 6 franske voksne speidere som skulle gå 6 uker i fjellene i Mongolia og 2 Australske jenter som også skulle ha noen uker i Mongolia + oss. Det kom på noen andre etter hvert, men de så vi ingen ting til.
Ellers så var toget fyllt av Mongoliere som lesset inn veldig mye kartonger og mye rart på toget, vi skulle senere forstå hvorfor. En hadde med seg 4 traktordekk som sto i gangen på toget under hele turen.
Vi hadde blitt enige om å splitte oss opp i 2 kupeer av 3 sånn at det var litt ekstra plass i begge kupeene.
Jeg må innrømme at det var et sjokk å se kupeen, jeg hadde vært inne på you yube å sett litt fra andre reisende, og da så kupeene noe større ut, men de var altså knøttsmå i tilegg til veldig slitt.
Etter det første sjokket hadde lagt seg, blle vi enige om hvor de respektive skulle ha sine eiendeler, og vi fikk innstallert oss greit, og det fungerte stort sett bra.
Togturen kunne begynne!

Togturen del 1
Først vil jeg fortelle litt om de forutsetningene vi hadde ombord,
Hver vogn besto av 10 kupeer, hvor betjeningen har en. I vårt tilfelle var dette to mongolske damer, en på dagvakt, og en på nattvakt. Dagvakta var hyggelig, nattevakta ikke, men doene var skinnende rene stort sett hele tiden, de vasket flere ganger om dagen.
i 7 av de andre kupeene bodde vi nordmenn, og i de 2 siste bodde det mongolere, som vi ikke hadde annen omgamg med enn at vi sto i do kø sammen med de.
I hver ende av vognen var det toaletter, i vårt tilfelle ble det praktisert med at et var damedo og det andre var herredo, På do var det også en vask hvor det så hvidt rant litt vann, og det var vår eneste vaskemulighet i 5 dager foruten medbragte lager av våtservietter. Toalettpapiir måtte også medbringes.
I den ene enden av vognen var det også en samovar, som ga oss varmt vann hele tiden, Så vi hadde med oss lagre av pulverkaffe,te, retti koppen og nudelsupper. Det var greit å kunne spise litt småmåltider inne i mellom for spisevognen var bakerst og vår vogn nesten først, så det var en lang spasertur gjennom toget.

Første kvelden på toget ble jentene og jeg sittende å smådrikke litt, var ute å tittet på den første stasjonen vi stoppet på som het Vladimir, før vi ruslet i sengs.
På første stopp dag 2 (Vjatka 917 km fra Moskva) skjønte vi hvorfor mongolerne hadde med seg så mye varer, de solgte det på stasjonene.
Dette kunne være gule gyselige plastvesker, sommerkjoler, joggesko m.m, Dette var nok også ulovlig, for på flere stasjoner var politiet der og prøvde å stoppe de.
Jeg foreslo forøvrig at jeg skulle kjøpe like sommerkjoler til jentene fra mongolerne, men det falt ikke helt i smak
Forøvrig var det mange russere med diverse i vognene sine som prøvde å selge ting til oss, men her nøyde vi oss med litt vanlige kioskvarer som vann, øl og snacks.
Vindusutsikten dag 1 på toget besto mye av skog. små landsbyer med tømmerhus, oh de få som var malt var i en gyselig grønnfarve.
På kvelden koste jentene og jeg oss med russisk kaviar, champagne og vodka. Russiske pannekaker og rømme var byttet ut med rugsprø og philadelfia, men det fungerte bra. Utpå kvelden fikk vi besøk av Monica og Odd Christian. De var borte fra oss noen timer mens vi var i Moskva. Nå fortalte de oss grunnen, de hadde nemlig vært på ambassaden og giftet seg!.Dette resulterte selvsagt i skåling i mer vodka, og brudebildet ble tatt(se vedlagt) Så middagen vi hadde i Moskva ble bryllupsmiddagen og de delte de bord med søstrene Holum!
Dette ble en fuktig kveld!
Vi passerte byer som Balezino, Perm og Jekaterinburg i løpet av dagen, og var ca 1780km fra Moskva ved midnatt

Togturen del 2

Dag 3 ble en rolig dag, jentene samlet seg i den andre kupeen, og jeg nøt "fridagen" med musikk, bok og vindustitting. Det mest spennende som skjedde var vel at vi var ute å handlet på stasjonen i Omsk og kjøpte en 5 liters dunk med øl for 300 rubler (ca 67 kr)
De mest kjente byene denne dagen var Omsk,Barabinsk,Novosibirsk og Taiga. Ved midnatt var vi ca. 3600km fra Koskva.
Dette med midnatt er en sannhet med modifikasjoner, fordi vi på toget levde etter Moskvatid dvs. 2 timer før Norge, mens lokaltiden utenfor økte i forhold til Moskvatid jo lengre vi kom. Så etter Novosibirsk var vi 4 timer foran Moskvatid. Dette var jo også noe vi prøvde å venne oss til, fordi når vi kom til Mongolia så måtte vi jo leve etter lokaltid.

Dag 4 startet med skikkelig regnvær, og det var bare Annette, Marius og jeg som våget oss ut på perrongen i Krasnoyarsk, men været lettet og dette var dagen hvor utsikten stort sett var lilla blomsterenger.
Dette var også dagen hvor vi var litt lei av knekkebrød og rett i koppen, og kjøpte litt forskjellig fra konene på en av stasjonene. Jeg endte opp med pølser innbakt i brød, kjøttkaker, og karamell i vaffel. Av dette var kjøttkakene som Mors, mens resten var ikke mye å skryte av.
Om kvelden ble det kupefest hos jentene, og på et tidspunkr var vi 11!! i kupeen, så overkøyene måtte benyttes, utenom oss Norske hadde vi også besøk av 2 Australske jenter
Vi prøvde allikevel å legge oss tidlig i forhold til Moskvatid fordi vi hadde tenkt oss opp om natten får å se Irkutsk og senere Balkaisjøen.
Ved midnatt var vi ca. 5130km fra Moskva.
Jeg gjorde en stor brøler vedr. Irkutsk. Vi har fått et hefte fra Kinareiser med tidtabell, men det er kun veiledende, så vi måtte sjekke tabellen på veggen i vognen, dette glemte jeg å sto da opp for sent til å se Irkutsk.
Men når jeg først sto opp om natten fikk jeg ikke sove igjen. Annette og Magnar var også våkne, så vi satt hos de, og fikk tatt mange fine bilder nå vi kom ned til Bajkalsjøen, Denne sjøen rommer 20% av alt ferskvann på jorden, så den er enorm.
Dag 5 som var siste hele dag på toget hadde vi mer variert landskap, og mere fjell.
kl.13.08 Moskvatid (18,08 lokal tid)ankom vi den russisk-mongolske grense. Her ble vi i 5 timer, de første 2 måtte vi sitte på toget mens de sjekket pass og visum, vi måtte også fylle ut helseerklæring. Etterhvert fikk vi gå av, og vi fant en lokal sjappe hvor vi igjen fikk kjøpt nødvendige varer som vodka, øl og russisk kaviar. Vi sløste vel bort noen penger på unødvendig luksus som vann og brød også hehe.
Etter ca 30 min på toget kom vi til den mongolsk-russiske grensen, og ny sjekk av papirer. Her ble vi i ca. 2 timer.
Da vi våknet neste morgen, var det frokost, pakking, og så rullet toget inn på perrongen i Ulaan Baatar. Første etappe var over, og vi var 6266km fra Moskva.

Mongolia

På perrongen i Ulaan Baatar ble vi møtt av familien Gulla/Ellingsen bestående av Reinold og Kari, mor og far, og Snorre og Stian i beg, av 20årene. De hadde tatt en annen rute ned dit. Så fra da var vi 25 nordmenn på tur. Guiden vår fortalte oss på bussen at før vi skulle ut i bushen, skulle vi få ta en tur på hotellet å ta en kjapp dusj, dette skapte jubel fordi gjengen hadde ikke dusjet på 5 døgn.
Så etter en kjapp dusj og frokost bar det ut i villmarken. Første stopp var for å se hvordan de melker hester. Vi fikk vist at de bruker føllet som begynner å suge, før de tar det unna, og begynner melkingen.
Neste stopp var ved inngangen til nasjonalparken, hvor det sto en varde som vi måtte gå 3 gangerrundt og kaste en sten på, så ville det bringe oss lykke. Har ikke sett så mye til det.
Så kjørte vi inn i nasjonalparken og stoppet ved en typisk turistfelle. Det lå noen kameler ved veien + at de hadde en ørn i lenke. Så Jan og Audun holdt ørnen så vi fikk fine bilder.
Så kom vi frem til Ger leiren, som ligner en enkel camingplass, med restaurant og do, men ikke dusj. Ger er et rundt stort telt, og vi hadde senger i våre. Den første ger'en hadde 5 sengeplasser, så jentene var raske til å ta den. Jeg ble plassert sammen med de 3 herrer fra Gjøvik, noe som skulle vise seg å være veldig hyggelig.
Etter å ha spist lunsj dro vi på ekspedisjon, først til en steinformasjon som het Turtle Rock, og de ser bildene skjønner hvorfor
Så dro vi til en såkalt nomadefamilie for å prøve hoppekefir og hestemelk. Kefiren gikk greit men hestemelken var grusom. De fleste var enig i det utenom Robert han drakk hele glasset.
Det skulle vise seg at denne nomadedama etter hvert var museumssjef, gerleirsjef og leiebilsjåfør.
Etter en hyggelig middag, og litt vodka ble det tidlig kvelden.
Dagen etter var det litt forskjellig frivillige aktiviteter, noen ridde (ikke jeg), noen dro på Djenghis Khan museum (bla jeg), noen gikk turer i området og andre dro på tur i leid bil med nomadekjerringa.

Etter en hyggelig middag med dertil god drikke (vi tømte stedet for øl og vodka) ble det nachtspiel hos jentene og de fleste nordmennene var der. Utenfor ble det et jævlig uvær, og plutselig sto guiden i døren og lurte på hvem som bodde i ger nr. 1. Det var familien Gulla, Den geren hadde blåst ned i uværet. Uværet fortsatte og vi ble alle etterhvert evakuert til oppholdsstua/restauranten. Vinden løyet, og etter flere diskusjoner flyttet vi inn igjen og sov en god natts søvn, foruten familien Gulla som måtte sove i oppholdsstua.
Så dro vi inn til Ulaan Baatar og Sightseeing før vi hadde en herlig Mongolian Barberque til Lunsj. Så bar det ut på sightseeing igjen før kvelden ble avsluttet med et mongolsk festmåltid.
Så var det en ny dag, og vi skulle på tog igjen

Ulaan Baatar - Bejing

Vi hadde fått billettene til toget dagen før, så Margrethe og jeg hviste at vi skulle bo i en annen vogn enn de andre nordmennene, men guiden sa at det bare var 2manns kupeer så det var ikke noe å bekymre seg over. Vi hadde også gitt beskjed til Kinareiser at vi skulle ha en 4manns for 2 hele veien.
Når vi ankommer kupeen vår sitter det allerede 2 stykker der, og vi skjønte veldig fort at dette får vi ikke gjort noe med nå. De 2 var Harry, en 60 år gammel herremann fra England (husker ikke hvor) og Angelica, en noen og femti år gammel dame fra Melbourne i Australia.
De var veldig hyggelige mennesker, så samboerskapet for vel et døgn var upåklagelig. De hadde vært på en 18 dagers trackingtur i fjellene i Mongolia og blitt kjent der. De skulle egentlig ha hatt hver sin førsteklasse kupe.
Utenfor vinduene ble det mindre og mindre vegetasjon, og vi var på vei inn i Gobiørkenen.
Selv om vi måtte lukke alle vinduene og ble veldig tørre i munnen, finns det motgift mot dette. Det var igjen kjøpt inn kaviar, sjampagne og vodka, så det ble en bra lunsj hos jentene. Var ikke den eneste hanen i kurven under denne lunsjen. Jan ba seg selv inn, og fikk også smake på herlighetene...hm maten altså.
Allerede i UB hadde noen av nordmenne begynt å bli syke, og utover denne kvelden skulle det bli flere. I løpet av 2-3 dager var de aller fleste nordmennene syke, noen ytterst få gikk klare. De aller fleste fikk det på den måten at det kom ut begge veier for å si det sånn. For min egen del fikk jeg kun noen timer med verking i alle ledd slik at jeg gikk glipp av noen timer med sightseeing i Bejing.
Utover kvelden ble Margrethe syk, hun hadde vært litt snufsete noen dager, men nå var det tydelig at hun fikk det de andre hadde fått.
I løpet av kvelden og natten ble også Hilde, Tone og Lena syke. Unn gikk helt fri.
Utpå kvelden kom vi til den kinesiske grense, og alle prøvde å se så friske ut som mulig fordi kineserne var helt hysteriske rundt dette med svineinfluensa så vi var redde for at de skulle isolere oss hvis de fikk vite at vi slet med sykdom. De målte forøvrig temperaturen i panna vår med laser, på min helsedeklarasjon som vi måtte fylle ut målte de 33,5 gr. Så det var neppe kroppstemperaturen de målte. Vi ble ikke Isloert.
En merkelig greie de gjorde på grensestasjonen var at de spilte høy klassisk mussikk bla winervals. Så spilte de Mendelsohns bryllupvals og jeg foreslo for Margrethe at det måtte jo være en fin mulighet til å gifte oss, men jeg hadde ikke fridd så det kom ikke på tale, og hun klarte å le litt i febertåka si.
Så måtte vi inn i en hall og skifte understell, fordi det er annen sporbredde i Russland og Mongolia, dette fordi de ikke skal kunne bli angrepet med tog. Det er helt sant!
Tilbake på perrongen fikk vi endelig gå av toget og det var en butikk åpen. Jeg måtte jo være litt sykesøster så jeg fikk kjøpt litt vann og cola til den syke.
Så var vi på vei inn i Kina.
Litt utpå formiddagen fikk vi det første glimt av den kinesiske mur. Da lærte vi at den ikke bare er på toppen av fjell, men også nede i daler.
Det var forøvrig et flott fjellandskap på vei inn til Bejing.
Når vi nærmet oss Bejing skjønte vi at vi var på vei inn i en stor, stor by.
På perrongen sto guiden vår gruppe skulle ha de neste 4 dagene og viftet med et norsk flagg og ønsket oss velkommen. Vi var ved Reisens mål, og vi var 7622km fra Moskva.
Neste gang Bejing.

Siden det nå er snart 1 måned siden vi kom hjem, er det på tide å fortelle om avslutningen av turen i Bejing.

Etter mange netter i dårlig seng på tog og i ger i momgolia hadde jeg drømt om å få massasje i flere dager,
Så etter ankomst til vårt luksushotell fikk jeg vår servicemindede guide til å ordne det, og det var himmelsk. Ømme muskler ble som mye, og det var verdt mer enn de 250 kr. det kostet.
Ellers ble den første kvelden rolig, flere av jentene var fortsatt syke, så vi få som orket spiste på hotellet.
Dag 2 våknet jeg med smerter i alle ledd, og trodde vel da at det var influensa på gang. Vi startet dagen med omvisning på byplannleggingskontoret med bla en modell av hele Bejing by. Så fortsatte vi til den himmelske freds plass, og den forbudte by.
Jeg trodde jeg hadde opplevd kaos og mye mennesker når jeg var i Disneyland, men dette var mye værre. Dette var en Lørdag midt i den kineskiske ferien, så det var enormt mye mennesker. I tilegg hadde de fleste solparaplyer fordi det var opp mot 40 gr. Når dere da vet at kinesere generelt er lavere enn oss, så passet paraplyene deres akkurat i fleisen på oss.
Det var flott å ha besøkt Den forbudte by, men pga folkemengen, og at formen ikke var på topp var jeg glad når vi tok lunsj.
Etter en bra lunsj måtte jeg kaste inn hånkle fordi smertene var såpass ille, mens jentene dro videre på sightseeing.
Etter noen timers søvn var jeg blitt såpass bra at jeg møtte jentene igjen, fordi vi skulle ha pekingand som en del av programmet.
2 ender lagde de til oss, det var veldig godt, men siden de fleste hadde vært syke så spiste vi ikke opp halvparten.
Dag 3. Lalatempel og emalje fabrikk forbigås i full fart. Dagens høydepunkt var den kineskiske mur. Det var en veldig varm dag, og med over 40 gr, og guiden påsto at det var opp mot 60 gr effektiv varme oppe på muren, Så noen gikk kort, og noen orket lengre tur på muren. Unn og Margrethe var de sprekeste. Personlig synes jeg dette var høydepunktet i Bejing.
Dag 4. Vi besøkte sommerpalasset, så noen av de olympiske anleggene og var på tehus, ble selvsagt kjøpt litt te også.
Så var det offisielle programmet over, og jeg benyttet en mulighet til å få en ettermiddag for meg selv. Gikk rundt i en del av sentrum og tittet og koste meg.
Så møtte jeg gutta fra Gjøvik som jeg hadde bodd i ger sammen med, og tok noen øl sammen med de.
De skulle reise neste dag så det ble til at de fleste nordmennene som var igjen i Bejing kom til hotellet deres hvor vi hadde en felles nydelig middag. Så avsluttet vi kvelden i hotellbaren på hotellet vårt, hvor vi hadde en merkelig, men veldig hyggelig kelner.
Dag 5 Dro vi ned til en innsjø midt i byen som var kjent for mange barer og restauranter + at det var mange hutonger(trange gater med små hus) i nærheten.
Når vi kom dit fant Lena og Jeg ut at den beste måten å se dette området i var en sykkeltaxi. Dette var en suksess, og vi besøkte bla en 400 år gammel hutong, hvor de hadde eget bryllupsrom. Så da måtte vi jo "gifte" oss der (se bilder).
Så møtte vi de andre til lunsj.
Etter lunsj dro jeg på shopping, og kjøpte altfor mye kær, men det var veldig billig (mest fake). Jentene dro på spaavdelingen på hotellet for å gjøre seg enda vakrere.-)
På kvelden dro vi tilbake til samme området og hadde en fantastisk god middag + noen drinker. Audun og Snorre var også sammen med oss.
Så dagen etter var det på tide å reise hjem, og det gikk litt fortere enn dit.
Så pluselig går man inn døren hjemme, og hele turen virker veldig fjern.

Oppsummering:
Jeg synes det var en fantastisk opplevelse, med selve togturen som høydepumktet.
Kan anbefales. Har selv bestemt meg for å gjøre det en gang til i løpet av noen få år.
Ellers må alle som har lyst til å legge inn noen reisetips gjøre det.

Håper noen av Dere syntes det var interessant å lese.

Alf
...

Skrevet av musikksmur 14:12 Arkivert i Russland

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Du må være medlem av Travellerspoint for å reagere på denne reiseblogg.

Enter your Travellerspoint login details below

( Hva er dette? )

Hvis du ikke er Travellerspoint medlem kan du gratis bli medlem.

Bli medlem av Travellerspoint